Descriere
Semintele de dovleac reprezinta o sursa naturala de magneziu, zinc, acizi grasi omega 3, vitamine, ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin de antioxidanti si beta-caroten. Semintele de dovleac contribuie la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, dar au si un efect echilibrant glandular, nervos si psihic puternic.
Magneziul contribuie la mentinerea sanatatii inimii, formarea corecta a oaselor si dintilor, relaxarea vaselor de sange si buna functionare a digestiei. De asemenea, este benefic pentru tensiunea arteriala, previne infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale.
Zincul sustine functionarea sistemului imunitar, contribuie la dezvoltarea si diviziunea celulelor, este important pentru somn, starea de spirit, simturi precum gust si miros, ochi si sanatatea pielii, regleaza insulina si functia sexuala la barbati.
Deficitul de zinc este asociat cu incidenta racelii si gripei, aparitia oboselii cronice, depresie, acnee, copii cu greutate mica la nastere, probleme de invatare si rezultate scolare slabe la copii.
Datorita zincului din semintele de dovleac, acestea contribuie la mentinerea sanatatii prostatei. Cercetarile arata ca, atat uleiul din seminte de dovleac, cat si semintele de dovleac in sine pot fi deosebit de benefice in mentinerea sanatatii prostatei.
Semintele de dovleac pot preveni complicatiile diabetului prin reducerea stresului oxidativ si pot fi utile femeilor aflate in perioada de menopauza, deoarece atenueaza simptomele specifice, si anume: bufeuri, dureri de cap, dureri articulare. Semintele de dovleac au efecte anti-inflamatorii, fiind utile ca adjuvant in tratamentul artritei.
Semintele de dovleac, bogate in grasimi sanatoase, antioxidanti si fibre, pot oferi beneficii pentru inima si sanatatea ficatului, in special cand sunt amestecate cu seminte de in.
In plus, aceste seminte sunt o sursa de triptofan, un aminoacid care se transforma in serotonina, care la randul sau este transformat in melatonina, "hormonul somnului".
Triptofanul nu poate fi produs de catre organism, asa ca trebuie preluat prin alimentatie. Consumul de seminte de dovleac cu cateva ore inainte de culcare, impreuna cu o portie mica de carbohidrati, poate fi benefic pentru producerea de triptofan necesar pentru melatonina si productia de serotonina care ajuta la un somn de noapte odihnitor.
Caracteristici
bogate in magneziu, zinc si acizi grasi omega 3;
benefice pentru sanatatea inimii, prostatei si sistemului nervos;
previn complicatiile diabetului;
adjuvant in tratamentul artritei.
Sugestie de preparare propusa de Sanovita:
Reteta "Lapte" vegetal:
- 2-3 linguri de seminte de dovleac
- 500 ml apa
- 3 curmale
- vanilie
Semintele se lasa la hidratat in apa timp de cateva ore, apoi se mixeaza in blender timp de 1-2 minute impreuna cu restul ingredientelor.
Seminte crude de dovleac - 100 sau 500 grame
Informatii nutritionale/100g:
Valoare energetica - 613 kcal/2540 kJ
Proteine - 32g
Grasimi - 49g/ din care saturate 0g
Glucide - 8.8g/ din care zaharuri 1.9g
Sare - 0g
Fibre - 3.8g