Descriere
Beneficiile consumului de prune uscate
Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de prune uscate au legatura cu sanatatea digestiva si densitatea osoasa, acest aliment natural fiind un ajutor exceptional, din aceste puncte de vedere nutritional. Dar aceasta nu este singurul domeniu in care te poti baza pe prunele uscate; descopera mai jos toate beneficiile pe care le are includerea acestora in alimentatia ta!
100 g de prune uscate contin:
240 kcal
63,9 g carbohidrati
7,1 g fibre
2,2 g proteine
0,4 g grasimi (din care 17 mg Omega-3 si 44 mg Omega-6)
781 UI Vitamina A (16% din doza zilnica recomandata)
0,6 mg Vitamina C (1% din doza zilnica recomandata)
0,4 mg Vitamina E (2% din doza zilnica recomandata)
59,5 mcg Vitamina K (74% din doza zilnica recomandata)
0,1 mg Vitamina B1 (3% din doza zilnica recomandata)
0,2 mg Vitamina B2 (11% din doza zilnica recomandata)
1,9 mg Vitamina B3 (9% din doza zilnica recomandata)
0,2 mg Vitamina B6 (10% din doza zilnica recomandata)
4 mcg Vitamina B9 (1% din doza zilnica recomandata)
43 mg calciu (4% din doza zilnica recomandata)
0,9 mg fier (5% din doza zilnica recomandata)
41 mg magneziu (10% din doza zilnica recomandata)
69 mg fosfor (7% din doza zilnica recomandata)
732 mg potasiu (21% din doza zilnica recomandata)
0,4 mg zinc (3% din doza zilnica recomandata)
0,3 mg cupru (14% din doza zilnica recomandata)
0,3 mg mangan (15% din doza zilnica recomandata)
Caracteristici
Prunele sunt fructele prunului (Prunus domestica, in Europa)– arbore din genul Prunus (care apartine de familia Rosaceae) – si sunt inrudite indeaproape cu piersicile, necatarinele, caisele, migdalele si ciresele. Prunii sunt printre primii arbori cultivati de oameni pentru fructele lor, samburi de prune fiind descoperiti in situri arheologice din Neolitic (alaturi de urme de masline, struguri si smochine).
Prune uscate fără sâmburi. Produsul nu provine din culturi modificate genetic.
Retete cu prune uscate
Cum poti incorpora prunele uscate in alimentatia ta?
- taie-le marunt si adauga-le peste cereale integrale;
- consuma-le pe post de gustare, intre mese, amestecate cu nucile preferate si alte fructe uscate;
- include-le in smoothie-uri si shake-uri;
- utilizeaza-le in retete de bomboane energizante;
- adauga-le in clatite americane, prajituri si checuri;
- fa din ele pasta/unt de prune;
- pune-le in salate de spanac, de avocado sau de paste;
- adauga-le intr-o mancarica de cartofi;
- fierbe-le cu mere si supa vegetala, pentru a obtine un sos delicios.