Descriere
Migdalele reprezinta gustarea perfecta in caz de stres si oboseala. De asemenea, protejeaza inima, creierul si stimuleaza sistemul imunitar al organismului.
Migdalele contin vitaminele A, C, D, E si K, dar si vitamine din complexul B, precum si minerale, cum sunt potasiul, magneziul, calciul, manganul, fierul, seleniul, zincul, fosforul si cuprul, acid folic, proteine si fibre. Studiile arata ca 20-25 de migdale (circa 40 de grame) consumate zilnic acopera 12% din cerintele nutritionale de proteine ale organismului si 35% din necesarul de vitamina E, un antioxidant care contribuie semnificativ la prevenirea cancerului. In plus, aceeasi cantitate de migdale contine echivalentul de calciu al unui sfert de ceasca de lapte.
Numeroase studii realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca un consum zilnic de migdale contribuie atat la atenuarea unor probleme minore, cum ar fi pielea uscata, cat si la prevenirea unora mai grave, de tipul cancerului.
- Reduc riscul unui infarct
Un studiu realizat la Universitatea „Loma Linda" din California, SUA, arata ca persoanele care consuma migdale de cinci ori pe saptamana prezinta un risc cu 50% mai mic de a face infarct. Iar acest efect este pus pe seama continutului ridicat de potasiu, de magneziu, de grasimi mononesaturate si de vitamina E al migdalelor.
In plus, migdalele contribuie la reducerea nivelului colesterolului „rau" din sange, dar si la prevenirea diabetului zaharat, un factor major de risc in aparitia bolilor de inima. Astfel, cele mai noi studii arata ca migdalele contribuie la combaterea obezitatii si imbunatatesc raspunsul organismului la insulina, normalizand nivelul glicemiei.
- Favorizeaza digestia
Datorita concentratiei ridicate de proteine, de fibre si de grasimi mononesaturate, migdalele stimuleaza digestia si ajuta la combaterea constipatiei. In plus, acestea accelereaza metabolismul si induc rapid senzatia de satietate, putand fi incluse cu succes in dieta persoanelor care doresc sa slabeasca. Totusi, acestea nu trebuie sa consume mai mult de 40 de grame de migdale pe zi, deoarece au un indice caloric crescut.
- Infrumuseteaza pielea si parul
Consumul moderat de migdale infrumuseteaza pielea si parul, dar in acelasi timp sprijina sanatatea dintilor. Toate aceste beneficii se datoreaza continutului ridicat de vitamina E, de acizi grasi Omega 6 si de calciu.
- Au efet tonic pentru creier
Migdalele au un continut ridicat de acizi grasi esentiali Omega 6 si de fosfor, acesti nutrienti fiind esentiali pentru dezvoltarea si pentru functionarea creierului. Astfel, ele stimuleaza celulele cerebrale, fiind recomandat sa fie incluse in alimentatia copiilor. De altfel, este bine ca si femeile insarcinate sa consume zilnic migdale, datorita continutului de acid folic, ce s-a dovedit a fi un nutrient important pentru a preveni nasterea prematura sau afectiunile congenitale la fat.
Migdalele contin si triptofan, un aminoacid esential utilizat de creier impreuna cu vitamina B6. Triptofanul actioneaza ca un antidepresiv la nivelul sistemului nervos. 15-20 de samburi de migdale pe zi reprezinta o cantitate optima de migdale.
Caracteristici
Cale orala
Migdale decojite, cantitate -
- stimuleaza digestia si ajuta la combaterea constipatiei;
- accelereaza metabolismul si induc rapid senzatia de satietate;
- reduc riscul unui infarct;
- au efet tonic pentru creier;
- imbunatatesc aspectul pielii.