Descriere
Taratele de ovaz reprezinta invelisul extern al semintei de ovaz. O ceasca de tarate de ovaz furnizeaza organismului aproximativ 160 de calorii, un numar destul de mic, avand in vedere bogatia de substante nutritive pe care o contine. Aceeasi ceasca de tarate de ovaz contine 4 grame de fibre, adica 14% din doza zilnica recomandata. La acestea se adauga 6 grame de proteine, inclusiv cantitati moderate din 18 tipuri de aminoacizi.
Intr-o ceasca de ovaz se gasesc 3,6 grame de grasimi mononesaturate si polinesaturate, dar 0 grame de colesterol. Dintre vitamine, in ovaz se gaseste o cantitate importanta de vitamina E, dar si de vitamine din complexul B. Tot in taratele de ovaz gasiti si minerale precum magneziul, fierul, cuprul, calciul, manganul si zincul.
Taratele de ovaz sunt recomandate persoanelor care isi doresc sa slabeasca rapid deoarece contin fibre solubile, care, odata ajunse in stomac, isi maresc de cateva ori volumul in contact cu apa. Astfel, actioneaza ca un burete, absorbind in drumul lor toxinele si grasimile nesanatoase. Datorita fibrelor solubile pe care le contine, ovazul confera rapid senzatia de satietate si elimina poftele alimentare.
Ovazul contribuie la reducerea nivelului colesterolui si previne asimilarea altor grasimi nesanatoase in organism. De asemenea, scade tensiunea arteriala si previne infundarea arterelor. Astfel, persoanele care consuma in mod regulat ovaz au sanse mari sa previna aparitia afectiunilor cardiovasculare.
Totodata, un consum regulat de ovaz contribuie la scaderea riscului de diabet de tip II, deoarece fibrele solubile au o absorbtie lenta in sange si ajuta la reglarea glicemiei.
Ovazul este un aliment ideal si in cazul persoanelor care au un tranzit intestinal lent si o digestie inceata, intrucat imbunatateste ambele procese. De asemenea, datorita continutului de fibre, ovazul diminueaza riscul de aparitie a cancerului de colon deoarece acestea absorb toxinele si substantele care ar putea produce tumori.
Alte beneficii ale ovazului:
- contribuie la absorbtia substantelor nutritive in intestinul subtire;
- ajuta la prevenirea constipatiei;
- stimuleaza eliminarea enzimelor pancreatice;
- mentine nivelul energetic al organismului la cote optime;
- sunt utile in tratarea sindromului de colon iritabil.
Caracteristici
Tarate de Ovaz, cantitate 500 grame, dzr -
Taratele de ovaz se pot lua cu apa, lapte, ceai, pot fi consumate ca atare sau cu miere, ori ca adaus la alte alimente nefierte. Pot fi presarate peste fulgii de cereale sau in iaurt, inainte sau dupa masa, in orice moment al zilei.
- confera senzatia de satietate, fiind recomandate in curele de slabire;
- reduc nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale;
- previn aparitia afectiunilor cardiovasculare;
- regleaza nivelul glicemiei si previne diabetul de tip II;
- absorb toxinele si substantele care ar putea produce tumori.