Descriere
Catina alba este considerata una dintre plantele cu proprietati nutrive de exceptie, facand-o sa fie considerata miraculoasa.
In China, de exemplu, medicina traditionala o recomanda in tratamentul bolilor digestive. Pe continentul european, exista insemnari privind importanta catinei ramase de la Dioscorid si Teophast.
In prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe.
Fructele de catina contin vitamine liposolubile (A, E, F, D) instabile in mediu acid, cat si vitamine hidrosolubile (C, K, P si intreg complexul B) instabile in mediu alcalin.
Catina are efect vitaminizant, tonic general, tonifiant, antianemic, imbunatateste activitatea digestiva, este utila ca adjuvant in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, in tratamentul afectiunilor cardiovasculare si oftalmologice.
De asemenea, incetineste procesul de imbatranire.
Caracteristici
vitaminizant, tonic general al organismului;
imbunatateste digestia;
adjuvant in boli coronariene si ulcer.
Fructe uscate de catina alba si alte fructe uscate (mar, calicul de Hibiscus sabadariffa, fructe de maces) in proportii variabile, radacina de cicoare, aroma.
Peste un pliculet de ceai se toarna o cana de apa in clocot si se lasa acoperit 3-5 minute. Se scoate pliculetul de ceai.
Se recomanda o cana de ceai, indulcit dupa gust, de 2-3 ori pe zi.