In timp ce presiunile zilnice sunt diferite pentru fiecare persoana, incapacitatea de a scapa de oboseala pare a fi ceva ce avem cu totii in comun. Dar somnul agitat si neodihnitor, epuizarea si imposibilitatea de a ne relaxa nu ar trebui sa devina o normalitate.
Problema este ca prea multi se bazeaza pe cesti de ceai si cafea, dulciuri si bauturi energizante pentru a face fata unei zile. Poate fi chiar tentant sa apelam la alcool pentru a ne relaxa seara. Dar toate acestea nu sunt de ajutor, mai ales pe termen lung. Bauturile energizante cu indulcitori confera energie doar temporar si nu furnizeaza elementele nutritive de care corpul tau are nevoie pentru a functiona optim. Cafeina si stimulentii au si ei rostul lor, dar daca simti ca ai nevoie de acestea pentru a functiona, atunci ceva nu-i in regula. De asemenea, desi alcoolul ar putea reduce stresul temporar, iti va afecta insa calitatea somnului.
Daca te simti mereu obosit, trebuie sa te adresezi medicului. Afectiuni precum boala celiaca, diabetul, deficienta de fier, disfunctiile tiroidiene, anemia si oboseala cronica ar putea fi luate in considerare inainte de a pune oboseala exclusiv pe seama stresului. Odata verificata cauza medicala, ar fi timpul sa-ti analizezi dieta si stilul de viata.
5 Moduri de a creste nivelul de energie prin intermediul dietei:
1.Nu sari peste micul dejun
Studiile arata ca persoanele care mananca la micul dejun au o dispozitie mai buna si mai multa energie pe parcursul zilei. O buna optiune ar fi cerealele integrale sau terciul cu lapte semi-degresat si o banana sau cateva stafide, plus un pahar de suc de fructe; sau un ou fiert cu paine integrala.
2.Imbunatateste-ti consumul de vitamine din complexul B
Alimentele ce contin vitamine B iti ajuta organismal sa elibereze energie. Cel mai bun mod de a obtine suficienta energie este printr-o alimentatie variata, incluzand cereale integrale, cereale imbogatite cu vitamine, ovaz, legume verzi, carne slaba, fructe de mare si oua. In special, deficienta de vitamina B12 (regasita in produsele animale) si/sau folati (intalniti in verdeturi) provoaca anemia, rezultand in oboseala extrema. Medicul va putea diagnostica anemia printr-un simpla analiza la sange.
3.Creste-ti concentratiile de fier
Fierul este esential pentru a preveni anemia, ale carei simptome includ epuizarea si incapacitatea de concentrare. Introdu in dieta mai multe alimente bogate in fier, cum ar fi carnea rosie slaba, ouale, cerealele fortificate, legumele verzi si verdeturile, nucile si semintele. Nu uita ca vitamina C este necesara pentru a ajuta la absorbtia fierului, asa ca ar trebui sa consumi multe fructe proaspete, mai ales citrice si legume. Prepara-ti o salata la masa principala sau consuma un pahar de suc de fructe pe langa laptele cu cereale de la micul dejun.
4.Stabilizeaza-ti nivelul zaharului din sange
Bucura-te de mese regulate si gustari sanatoase si nu petrece multe ore fara sa mananci. Astfel, vei evita cresterea nivelului de zahar din sange si caderile rezultate care provoaca o scadere a nivelului de energie si stare de agitatie. Opteaza pentru alimente cu indice glicemic redus, cum ar fi ovazul, iaurtul cu continut redus de grasime, painea integrala, nautul, lintea rosie sau fasolea, care te vor ajuta sa eliberezi energia treptat. Include proteine pentru a te bucura mai mult timp de senzatia de satietate si limiteaza consumul de bauturi si alimente dulci.
5.Stai departe de produsele cu efect stimulent
Desi cafeaua si ceaiul au rostul lor ca stimulenti naturali (intr-adevar, s-a dovedit ca acestea imbunatatesc performanta mentala si fizica), ia-o totusi mai usor daca te simti obosit, deoarece pot agrava problema. Ai grija cate cesti bei zilnic, redu consumul daca este nevoie si orienteaza-te spre ceaiuri din plante sau bauturi decafeinizate. Desi, la inceput, s-ar putea sa resimti o stare de disconfort si poti avea migrene, vei fi surprins de diferenta pe care eliminarea cofeinei o are pe termen lung.